SchrijfPassie

Schrijvend vanuit je hart, ontdekken wat er in je verborgen ligt.

Vloeiend schrijven. Je eigen creativiteit aanboren en gebruiken. Nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden zien en vooral plezier hebben in het schrijven. SchrijfPassie laat zien wat er in je verborgen ligt. Niet het eindproduct staat centraal, maar het schrijfproces, waarbij persoonlijke groei de focus is. Voor alle workshops en cursussen geldt, dat kennis en/of ervaring niet vereist is.

Meerdaagse cursussen:

     

 

The Artist’s way: in twaalf weken je eigen inspiratie vinden

Ben jij benieuwd naar de kunstenaar in jezelf? Verlang jij ernaar je creatieve talenten te ontdekken? Wil jij meer inspiratie in het leven van alledag halen? Zijn jouw creatieve bronnen opdroogt? Wil jij je creatieve dromen uit later komen?

Keri Smith zegt: “Creativiteit is de weg naar alles. Het gaat over de wereld op een nieuwe manier durven te bekijken. Magie vinden in het alledaagse”

Creativiteit gaat dus over meer dan goed kunnen schilderen, toneelspelen, schrijven of muziek maken. Het gaat ook om scheppen, ontwerpen, uitvinden, experimenteren, risico’s nemen, fouten maken, lol hebben en nieuwe oplossingen zoeken. Het gaat er niet om dat je en tweede Beethoven, Rodin of Rembrandt wordt. Het gaat er om, dat jij je talenten met plezier ten volle benut.

Wanneer we ons losweken van het stemmetje van binnen (de valse innerlijke criticus) dat al zeurt, dat het niet deugt voordat we zijn begonnen, gebeurt er iets moois. Als we kijken naar wat er is en niet wat we willen wat er is, komt er ruimte voor creativiteit. Iedereen is creatief!

De Amerikaanse schrijfster, regisseur en producer Julia Cameron heeft het boek “The Artist’s way” in 1992 geschreven. De methode die zij hanteert om de kunstenaar in jezelf naar boven te halen en de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan op te heffen is een hele praktische. “Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd door een nare leraar, een afgunstig vriend of jaloerse ouders, Maar ongeacht je leeftijd of je levensloop en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken”, aldus Julia Cameron op de achterflap van het boek.

De basis van deze methode bestaat uit het dagelijks schrijven van ‘ochtendpagina’s (drie pagina’s. handgeschreven, iedere ochtend) en het wekelijkse ‘kunstenaarsafspraakje’(eens per week, twee uur iets leuks doen in je eentje) en een dagelijkse wandeling van 20 minuten (loopmediatie). Daarnaast zijn er wekelijks opdrachten. De cursus is intensief en vraagt commitment. Houd rekening met een investering van een half uur tot een uur per dag gedurende 12 weken naast de wekelijkse bijeenkomsten aan mijn eettafel.

Wekelijks delen we onze ervaringen, evalueren we de afgelopen week en kijken we vooruit op de week die komen gaat. Creatieve opdrachten vormen en onderdeel van de bijeenkomsten. In een sfeer van veiligheid wil ik een ieder de gelegenheid geven te groeien in haar creatieve proces.

Data: 12 vrijdagochtenden najaar 2019 van 9.30 tot 12.00 uur

Locatie: Franseweg 102, Elst (Utrecht)

Kosten: 352 euro, inclusief btw, koffie/thee en materialen. Het boek moet je zelf aanschaffen.     

Etty: gids door ons innerlijk landschap

Aan de hand van citaten van Etty uit  “Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941 – 1943” geef ik schrijfoefeningen die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken. We delen met elkaar de teksten zodat we zelf betekenis geven aan wat we hebben geheven. Wanneer het te persoonlijk is, mag je uiteraard “passen”

Data: woensdagmiddagen 27 februari, 6, 13 en 20 maart 2019 van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19 in Rhenen

Kosten: 125 euro, incl. koffie/thee

(Foto: Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier, met dank aan Anton Kras) 

 

In de voetsporen van de heldin: ontdek stap voor stap het verhaal van je eigen leven.

 Het gelijknamige boek van Edith de Wit, is de inspiratiebron geweest voor het schrijven van deze cursus, bestaande uit vier dinsdagochtenden van 9.30 tot 13.00 uur.

“Stel je voor: er wordt een doos bij je afgeleverd. In de doos vind je een paar magische schoenen. Deze schoenen kunnen je overal naartoe brengen, je weet alleen niet waarheen. Wat zou jij doen? Trek je ze aan? Zet je ze achterin je kast? Of breng je ze meteen naar de kringloop?”

In deze cursus volg je het verhaal van de heldin en tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid patronen uit je eigen leven te vinden (en te veranderen als je wilt). Je ontdekt hoe betekenisvol verhalen zijn en hoe je jezelf in verhalen herkent. Als je je eigen verhaal kent, sta je steviger in je schoenen en kun je met meer vertrouwen nieuwe wegen bewandelen en je eigen verhaal maken. Je verhaal wacht op je!

Data: 29 januari, 5, 12 en 19 februari 2019 van 13.30 tot 16.00 uur

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19, Rhenen

Kosten: 150 euro, inclusief boek “In de sporen van de heldin”

 

Schrijvend pelgrimeren

Een pelgrimstocht door je innerlijk. Een reis door jouw innerlijk landschap waarbij niet de aankomst telt, maar de tocht zelf! Door middel van schrijfopdrachten gaan we op weg aan de hand van de volgende thema’s: de voorbereiding, het vertrek en het afscheid, onderweg, verdwalen, ontmoetingen, loslaten, verdieping en terugkeer.

Groot voordeel van pelgrimeren op papier is dat je de opgedane ervaringen meteen mee kunt nemen in je dagelijkse leven. Je hoeft voor deze pelgrimage geen schrijven in hart en nieren te zijn, Wat je schrijft hoeft niet ‘mooi’ of ‘literair’ te zijn. Een wandelaar maakt ook geen danspasjes, maar zet zijn ene voet voor de ander. Het gaat om het onderweg zijn, om het in beweging brengen van je innerlijke wereld. Niet volgens een voorgeschreven route, maar met je hart als kompas. Ga jij mee op reis?

Data: 17 en 18 mei 2019

Locatie: strand op Kijkduin (nadere locatie volgt)

Kosten: 2oo euro (exclusief overnachting, inclusief lunch)

 

Workshops op de Majoor Jacomettiweg 19 in Rhenen:

  • Workshop “Zelfportret schrijven” op 12 maart van 13.00 tot 16.00 uur
  • Workshop : Inspiratie” op 19 maart van 9.30 tot 12.00 uur
  • Workshop “Schatten die inspireren tot schrijven” in het Stadsmuseum Rhenen 22 maart van 10.30 tot 12.30 uur (8 euro, excl. entree, museumjaarkaart is geldig)
  • Workshop “Voorjaar” op 28 maart van 13.30- tot 16.00 uur
  • Workshop “Tuin als metafoor” op 2 april van 13.30 tot 16.00 uur
  • Workshop “Schrijven op de Greb” op 23 mei van 13.30 tot 16.00 uur
  • Workshop “Zomer” op 2 juli van 9.30 tot 12.00 uur

Voor alle andere workshops geldt: 25 euro

Workshops buiten Rhenen:

  • Workshop “Ontdek de wilde vrouw in jezelf” op 27 maart van 14.30 tot 16.390 uur in de bibliotheek Veenendaal
  • Workshop “Creatief schrijven” in boekhandel Kniphorst in Wageningen 12 april van 19.30 tot 21.00 uur 
  • Workshop “Schrijven tussen de koeien” op 23 mei van 13.30 tot 16.00 uur in Veenendaal

Zie website www.schrijfpassie.nl voor aanmelding en informatie

 

Online cursussen:


  De Wand        

Het boek “De Wand” van Marlen Haushofer dient als inspiratiebron van  deze schriftelijke cursus. Hoe zou het zijn als je denkt een weekend in de bergen door te brengen en je komt de volgende ochtend tot de ontdekking dat je alleen bent en dat er een wand is komen te staan die je afsluit van de rest van de wereld?  Je moet overleven met een hond, koe en kat. Wat doet dat met je?

Ik geef je schrijftechnieken die je meenemen in de leefwereld van de hoofdpersoon en misschien in die van jou. Voel je vrij te schrijven en luister naar wat er in je verborgen lig. Laat je verrassen door je pen. Ervaring met schrijven is niet nodig. De schrijfopdrachten stuur ik je wekelijks per mail toe.

In gesprek met je hart

Twintig schrijfoefeningen om te ontdekken wat er in je leeft.

Naar je toe schrijven in 365 dagen

Elke dag een citaat en een afbeelding ter inspiratie.

Workshops op maat: schrijven met vriendinnen, familie, collega’s of workshops op maat zijn ook mogelijk. Informeer ernaar. Prijs op navraag.

Cadeaubonnen zijn mogelijk in elk gewenst bedrag.

Voor meer informatie of aanmelding:

Conny Plomp

info@schrijfpassie.nl
www.schrijfpassie.nl

Ook te volgen via twitter en linkedin
Tel. 06-20633203